Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

6. hét

Február hónap második felében gőzerővel indulhat a háztáji palántanevelés annak, akinek módja és lehetősége van erre kertjében vagy lakásában, és rossz tapasztalataira alapozva nem bízik meg a piaci főkötős nénitől édes, bőtermő, vastaghúsú paprikaként vásárolt, de csípős, tövenként 1, azaz egy darab almapaprikát termő palántákban.
Így február első napjaiban először is döntsük el, és válasszuk ki a palántanevelésre szánt zöldségfajtákat vagy fajtatípusokat, és szerezzük be azokat. Palántaneveléskor a lágyszárú növények magját nem a végleges, hanem átmeneti, védettebb helyre, a szokásosnál sokkal korábban és sűrűbben vetjük el, melynek előnye, hogy a gyors és biztos fejlődésük érdekében a legideálisabb klímát tudjuk biztosítani, így lényegesen előbbre hozható a szüret ideje.

A legfontosabb a jó minőségű, ellenőrzött termesztésből származó, szakboltban vásárolt vetőmag! A zöldségnövények esetében mindenképpen tudni kell, hogy a tavalyi évben még szép termést nevelő növényekből begyűjtött (vagy a szomszédtól kapott) magok sajnos semmi garanciát nem jelentenek arra, hogy a belőlük fejlődő növények idén is ugyanazokkal a tulajdonságokkal fognak rendelkezni, mint tavaly, nem is beszélve a fertőzésekről. Ez vonatkozik a növények megjelenésére, fejlődésére és a termés minőségére is – a jóízű, nagy terméshozamú hibridek (leggyakrabban F1) tulajdonságai ugyanis nem feltétlenül öröklődnek át.

A második legfontosabb tényező az a legalább 5 cm mély termesztőközeg, amelybe a magok belekerülnek, vagyis a föld. Bár a kereskedelemben lehet kapni palántaföldnek titulált földkeveréket is, erre a célra azonban kitűnően megfelel az alaposan átrostált, homokkal dúsított általános virágföld is. Mivel a palánták túl sok időt nem fognak eltölteni ebben a földben, ezért trágyázni vagy tápoldatozni nem szükséges őket ebben az időszakban.
A palántaneveléshez gyakorlatilag bármilyen fertőtlenített szaporítóláda vagy cserép megfelelő, de jó szolgálatot tehet akár a tejfölös doboz is, csak arra kell ügyelni, hogy az alján legyen egy lyuk, amin keresztül a felesleges víz eltávozhat. Érdekes megoldás lehet akár egy papírból készült tojástartó doboz is, sajátos tápkocka gyanánt, akár tűzdelés nélküli helybevetésre is.

A magok beszerzését követően elolvassuk a csomagokon szereplő információkat, és ha keveselljük azt, akkor érdemes az interneten utánanézni az adott fajta tulajdonságainak és igényeinek. Mivel az egyes növénymagok csírázásukhoz más-más hőmérsékleti és fényviszonyokat igényelnek, ráadásul a csírázási idejük hosszúsága is rendkívül eltérő, ezért a siker egyik legfőbb kulcsa a megfelelő időben történő magvetés, a kiültetés tervezett idejének függvényében. A legtöbb csírázó növény magasabb hőmérsékletet igényel, mint a normális szobahőmérséklet, ezért adottságainknak megfelelően trükköket kell alkalmaznunk, akár a növények mozgatása árán is.

Helyezzük a veteményes ládákat-cserepeket a fűtőtest (radiátor) közelébe, és fóliával takarjuk le őket. A talajuk nedvességét pedig folyamatosan és egyenletesen biztosítsuk, langyos vízzel, permetezéssel. Miután növénykéink kibújtak, vegyünk vissza a számukra biztosított hőmérsékletből, rendszeresen szellőztessünk, biztosítsuk számukra a lehető legtöbb fényt, és tartsuk be a „meleg talp (gyökér), hideg fej (szár, levél)” aranyszabályt.
Általánosságban a palánták 2-4 lombleveles állapotában jön el a tűzdelés (pikírozás) ideje, amikor nagyobb tőtávolságra ültetjük szét a növényeket, vagy ekkor kapnak önálló, saját közeget (műanyag cserép, pohár, tápkocka). Íme, néhány zöldség, amelyek a hazai konyhakertekből semmiképpen sem hiányozhatnak:

Paradicsom – Szerencsére nem igényel paradicsomi állapotokat, a palántaneveléshez a lakásban is könnyen biztosítani tudjuk a feltételeket. Február második felében elvethetjük ablakládába vagy cserépbe a magokat, 20 fok körüli hőmérsékleten 10-14 nap alatt megjelennek a csíranövények. Ha megjelenik az első valódi levélpár, akkor hetente egy-két alkalommal simítsuk át a lombjukat, ugyanis ez a "mechanikai inger" arra ösztönzi a növényt, hogy erős szárat neveljen.

Paprika – Meleg- és fényigényes növény, 25-30 fokot igényel a csírázáshoz. Fajtától függően február végétől érdemes elvetni, optimális körülmények között a csírázásra 2-3 hét múlva kerül sor. Ablakládába vetve könnyen nevelhetünk tűzdelésre alkalmas palántákat, arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a növényeket ne öntözzük túl a palántadőlés elkerülése miatt.

Tökfélék – A tökfélék (tök, cukkini, patisszon, uborka) májusban helyre is vethetők, azonban az előnevelt palántákból sokkal hamarabb lesz termő növényünk. Optimális csírázási hőmérsékletük 20 fok körül van, a vetéstől számítva 10-14 napon belül kikelnek, viszont a tűzdelést nem szeretik.

Padlizsán – A leginkább fény- és hőigényes növények egyike, igen hosszú tenyészidejű, és 15 fok alatt nem csírázik. Fényigénye miatt legkorábban március elején vessük el ablakládába, és a vetéstől számítva 10-14 nap múlva várhatjuk az első sziklevelek megjelenését.

Zeller – Apró magja miatt szinte képtelenség helyre vetni, ezért mindenképpen palántaként szükséges előnevelni. Rendkívül lassan csírázik (akár 4 hét), ezért már február közepén érdemes elvetni. A csírázást meggyorsíthatjuk, ha egy napig langyos vízben előáztatjuk a magokat.

Összefoglalva: A jó palánta nevelésének titka az optimális vetési időpont, a megfelelő tápanyagtartalmú, szerkezetű és vízgazdálkodású talaj, az aktuális fejlődéshez és fényviszonyokhoz igazított hőmérséklet, a páratartalom, az egyenletes vízellátottság és a preventív növényvédelem alkalmazása.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.