Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Gyepszőnyeg forgalmazás

Bár a hagyományos fűmagvetéshez képest mindenképp drágább, de a lerakása után azonnal gyep díszítheti kertünket. A gyepszőnyeget előállító szakemberek révén pedig biztosak lehetünk abban, hogy dús és gyommentes pázsitunk lesz az elkövetkezendő években.Gyeptéglát legtöbbször két okból telepítünk. Egyrészt akkor, ha gyorsan szeretnénk kész gyepfelületeket kialakítani, másrészt ha olyan helyre szeretnénk gyepet, ahol a fűmagvak elvetésére nincs lehetőség (pl. rézsűk).
A kerti gyeptéglát általában pázsitfűfélékből vetetik és a felszedés előtt legalább egy évig folyamatosan kaszálják és hengerezik. Az ilyen gyeptéglák 4 cm vastagok és még akkor sem esnek szét, ha egyik sarkuknál megfogva meglengetjük őket.

A gyepszőnyeget úgy állítják elő, hogy döngölt agyagra, betonra vagy műanyag fóliára 4 cm vastag tőzegréteget terítenek és ezt vetik be fűmaggal. Az elvetett fűmagvak gyökerei az állandó öntözés és nyírás hatására teljesen átszövik a tőzegréteget.

Mind a gyeptéglát mind a gyepszőnyeget jól előkészített, aprószemcsés, hengerezett, nedves talajra kell helyezni, így a leterített gyeptéglák gyökerei könnyebben belekapaszkodhatnak az altalajba. A lerakás után biztosítanunk kell, hogy a gyökérzet és a talaj között ne maradjon hézag.


Kiskereskedelmi árlista:


1-80 m21.950 Ft/m2
81-200 m21.850 Ft/m2
201m2 felett1.750 Ft/m2


Gyepszőnyeg lerakására, személyes egyeztetést követően megbízható kertépítő partnereinket tudjuk ajánlani. Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a kertépítő partnerek a tavaszi szezonban igen leterheltek, így ilyenkor minden esetben előzetes időpont egyeztetős szükséges!

Áraink a rendelés mennyisége szerint változnak, nagykereskedelmi árlistát csak személyes regisztráció után adunk ki.

Rendelés Budakeszi, Budapest és Székesfehérvár vonzáskörzetében Boross Beáta kolléganőnknél a központi 261 31 60-as, vagy a 0620 919 3012-as telefonszámon.
Egyéb településeken és környékeken az adott áruház központi telefonszámán érdeklődhetnek.

Áraink a 27%-os Áfa-t tartalmazzák.
A fenti kedvezményes árak csak Budakeszi, Budapest - Kőbánya, Budapest - Pasarét, Budapest - Rákosszentmihály, Budapest - Soroksár, Diósd, Székesfehérvár áruházakban érvényesek. A fenti árból további kedvezmény (törzsvásárlói, kuponos, stb. ) nem adható.
A többi áruház gyepszőnyeg árairól az adott kertészt elérhetőségein érdeklődhetsz.

Áraink változtatásának jogát fenntartjuk. Az akciók a készletek erejéig érvényesek.Gyepszőnyeg vs. Fűmag

(Cikk az Oázis Magazin 2009 Tavaszi számából)


A kert leghasznosabb része

Annak érdekében, hogy kertünk gondosan ápolt növényei (fák, cserjék, szoliterek, egynyári és évelő virágágyak) teljes egészükben érvényesüljenek, egyetlen, nagyon lényeges dologra van szükségünk. Olyasvalamire, ami egységes alapot nyújt telepített növényeinknek, kiemeli a különleges egyedeket, kontrasztot képez a kert egyes elemei között. Nyugalmat áraszt és harmóniát teremt. Szinte kivétel nélkül minden kertben megtalálható, ugyanakkor mégsem tölti be mindenhol a fenti szerepet. Ez pedig nem más, mint a gyepfelület.


Kertünk tervezésnél vegyük figyelembe, hogy a nagyobb, összefüggő gyepfelületek a fent említett pszichikai hatásokon túl, kedvező fiziológiás hatást is gyakorolnak környezetükre. A nagy gyepfelületeknek jelentős oxigéntermelő, hőelnyelő és víztisztító szerepük van. Praktikus szempontokat figyelembe véve, belátható mennyivel egyszerűbb és gyorsabb egy egységes, kompakt formájú gyepfelület karbantartása. Hányszor szorultunk már fűnyírónkkal zsákutcába kertünkben, illetve tettük próbára szegélynyírónk kapacitását a fűbe ültetett számos szoliter cserje körbenyírásával... Ismerős a helyzet? A fenntartás megkönnyítése érdekében maradjunk inkább az egységes formáknál. Négyzetes vagy kör alakú, ovális vagy nagyobb szabálytalan alakú összefüggő felületek megkönnyítik a későbbi kertészkedést.


Gyepszőnyeg vs. Fűmag

Tehát ha a terület már megvan, már csupán a gyep létesítése a feladat. A hagyományos gyepvetés módszerét mindenki jól ismeri; akinek kertje van, valószínűleg már többször is próbálkozott vele. Manapság azonban már nem csak ez az egy út áll előttünk, hogy minél előbb birtokba vegyük a hőn áhított, nyugalmat sugárzó smaragdzöld pázsitot. Gyepszőnyeg terítésével türelmi idő nélkül kapunk kész kertet. A két módszer közötti választást két szempont befolyásolja: az ár és a füvesítendő terület mérete. Első ránézésre a gyepszőnyegfektetés sokkal drágábbnak tűnik, mint a fűmagvetés. A gyepiskolában naponta többször megöntözik, háromnaponta nyírják, havonta műtrágyázzák a gyepet, és mindezt 12-15 hónapon át, ezután speciális géppel méretre vágják, majd feltekercselik. Mikor gyepszőnyeget veszünk gyakorlatilag azt a munkát kell megfizetnünk, amit a fűmagos telepítés esetén mi magunknak kellene elvégeznünk.


A vetett fű

Rendkívül olcsó és praktikus különösen, ha nagy területet kell befüvesítenünk. Gyönyörû fűkeverékeket hozhatunk létre, melyekben a réteken előforduló vadvirágok is nyílnak. A megfelelõ talajelőkészítés érdekében a területet meg kell tisztítani a földben lévő kövektől, gyomoktól, az esetlegesen meglevő régi gyepet gyökereivel együtt el kell távolítanunk. A területet legalább 15 cm-es mélységben ásóval, vagy rotációs kapával fellazítjuk, a rögöket elegyengetjük, majd hengerrel tömörítjük a talajt. A felszínt elgereblyézzük és finom szemcséjű magágyat készítünk. Ebbe kerül a terület adottságainak megfelelő minőségű fűmagkeverék. Ha a fűmagot gereblyével sekélyen bedolgozzuk a talajba, a szélnek és a madaraknak is jobban ellenáll. Átlagos vetési mennyiség 35-50 g négyzetmétereként, ha ennél többet teszünk, a gyep nagyobb valószínűséggel kel egyenletesen, gyorsabban besűrűsödik és a talajfelszín is kevésbé párolog. Nagyon fontos, hogy a talaj a csírázási időszakban folyamatosan nedvesen maradjon, egyébként a kiégett fűmagok miatt foltos lesz a gyepünk.

Csak az év bizonyos szakaszaiban - tavasszal vagy kora ősszel - vethetünk, mivel a fűmag kikelésének sem a túl meleg, sem a túl hideg nem használ. Éppen ezért az ideális vetési időszak augusztus végétől szeptemberig tart, a talaj és levegőhőmérsékleti viszonyok miatt. Az sem mellékes szempont, hogy a fűmag sokáig eláll, ha nem használjuk fel azonnal, később is füvesíthetünk vele, alkalmas a tönkrement fű utólagos pótlására is. Hátránya, hogy rengeteg munkát és szakértelmet igényel. Igazán erős gyepünk csak hónapok alatt lesz. Egy nagyobb időjárási esemény után kezdhetjük elölről az egészet, mert a magvakat kimossa az eső, elfújja a szél. Rendszeres locsolás, a kikelő gyomok eltávolítása és türelem szükséges ahhoz, hogy következő évre remek pázsitunk legyen.


A gyepszőnyeg

Több oka is lehet annak, hogy nem a hagyományos gyepvetési módszer mellett döntünk. Lehetséges, hogy kedvenc kutyánk mellett, a frissen kelő fűnek esélye sincsen a túlélésre. Az is elképzelhető, hogy kisgyermekünket szeretnénk meglepni puha pázsittal. Ha kizárólag a természetes tényezőket vizsgáljuk, a szél által hozott gyommagvak folyamatos eltávolítása és az egyenetlen kelés okozta foltok is kedvünket szeghetik. De egyszerűen az is elõfordulhat, hogy már fogytán az időnk és/vagy türelmünk és nem akarunk több hetet várni, amíg végre késznek mondhatjuk kertünket. A gyepszőnyeg gyors és egyszerű megoldás, mely azonnal igen látványossá és nem utolsósorban használhatóvá varázsolja kertünket. Amennyiben a gyepszőnyeg mellett döntünk, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal. Mint ahogy azt neve is mutatja, olyan mintha szőnyeget terítenénk kertünkbe. A tekercsek mérete: 2,5 m x 0,4 m, azaz pontosan 1 négyzetméter, 2-3 cm-es vastagsággal. A gyepszőnyeg lerakása házilag is megoldható, ám igen kemény fizikai munkára számítsunk, mert egy-egy esősebb időszak után, egy tekercs súlya a 20-30 kg-ot is elérheti. A terület előkészítése a gyepvetéshez hasonló módon történik, hiszen a tekercseket a gereblyével érdesre alakított talajra fektetjük. Lényeges, hogy minél szorosabban tegyük őket egymás mellé, így elkerülhető, hogy a későbbiekben szétváljanak egymástól, csíkosan hagyva kertünket. Egy egyszerű recés élű konyhai késsel a kívánt formára alakíthatjuk a gyepet. A gyepszőnyeget nem kell gyomlálni, csak rendszeresen öntözni és nyírni.

Szállításkor a gyep tekercsekben s általában fóliával takarva érkezik, melyet minél gyorsabban távolítsunk el, hogy ne fülledjen, és ezáltal ne sárguljon be a gyep. Mivel élő termékrõl van szó, a felszedéstől számított 12-36 órán belül a tekercsnek a (szakszerűen előkészített) helyére kell kerülnie. Amennyiben erre nincsen mód, kiterítve tároljuk, és rendszeresen öntözzük a gyepet.

Elhelyezése után szinte azonnal teljes értékű a gyep, igaz a gyökerek csak 1-2 hét alatt rögzülnek teljesen.

A gyepszőnyeg fektetése egyszerű, gyors és ráadásul a gyepszőnyeg lerakása nem függ az időjárási feltételektől, egész évben (a fagyok kivételével) végezhető. Hátránya, hogy jóval drágább, mint a vetőmag, különösen a nagy területek esetében. Gyepszőnyeg minőségű gyepet fűmagból csak évek alatt rengeteg munkával állíthatunk elő. Kisebb területekre, vagy ahol nagyon szem előtt van, sokkal inkább ezt ajánljuk.
• • •

További áruházi szolgáltatások

Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
 
[ még ]

Gardenexpo 2018

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázis Kertészetben!

[ bővebben ]

Orchidea Kiállítás a Vajdahunyadvárban

március 15-18.(4 nap!)

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázisban!

[ bővebben ]

12. hét

Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekb!...

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.